Greva generală în învățământ. Astăzi încep înscrierile la BAC. Cum gestionează Ministerul Educației totul
„Totul se decalează”, a spus Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret legat de situația elevilor și studenților care urmează să dea examene în perioada următoare. Greva generală anunțată pentru data de 22 mai ar putea afecta sfârșitul anului școlar, a mai punctat sindicalistul în conferința de presă susținută, miercuri.
Greva generală afectează tot învățământul. Ce se întâmplă cu înscrierile la Bac
Update 29 mai, ora 12:18: Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat, în contextul în care aceste înscrieri ar fi trebuit să înceapă deja de luni.
„Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces”, arată, luni, Consiliul Naţional al Elevilor, într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca.
Elevii claselor a XII-a urmau să termine săptămâna viitoare cursurile, potrivit calendarului anului școlar.
Update 29 mai, ora 9:48: Înscrierea pentru examenul de Bacalaureat ar urma să înceapă luni, însă greva generală a angajaților din educație continuă pentru a doua săptămână.
Ministerul Educației a transmis că directorii unității de învățământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor discuta cu părinții și elevii toate datele necesare înscrierii.
De asemenea, Guvernul a prezentat o propunere prin care profesorii să înceteze greva.
Liderul Federației Naționale Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că „orice este posibil”.
„Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”, a spus liderul Federației pentru News.ro.
”Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen. Directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinţilor şi elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, a transmis Ministerul Educaţiei.
Ministerul a spus că va continua să comunice cu reprezentanții inspectoratelor școlare și județene ale Municipiului București.
Momentan, greva din Educație a dus la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naționale, dar și la declararea înscrierilor în clasa pregătitoare.
Știre inițială:
„Totul se decalează. Și v-am zis situația se poate rezolva favorabil doar dacă Guvernul României, premierul, președintele și ceilalți președinți ai partidelor politice care formează coaliția majoritară iau decizii în regim de urgență.
Ni s-a cerut la un moment dat să fim înțelegători, să ne mai gândim cu privire la declanșarea grevei generale. Fără supărare au trecut luni bune de când avem discuții și întâlniri și nu s-a văzut nimic concretizat. În momentul de față decizia este la îndemâna lor, nu mai pot amâna punerea în aplicare a unor soluții”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, azi, când a fost întrebat de jurnaliști dacă elevii vor fi afectați într-un fel de greva generală din 22 mai.
Precizările vin în contextul în care elevii de clasa VIII-a și a XII-a ar urma să intre în vacanță la început de iunie și ar urma să susțină examenele naționale.
Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.
Examenul de Bacalaureat începe pe 12 iunie cu proba de limba română oral. Probele scrise au loc între 26 și 29 iunie.
Structura anului școlar
Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
- vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023;
Excepții pentru anumite clase:
- pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;
- pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;
- pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;
- pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare
Elevii ar putea să nu mai meargă de luni la școală
Sindicaliștii i-au sfătuit pe părinți să țină copiii acasă în timpul grevei.
„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Greva ar urma să afecteze și sistemul de învățământ universitar
„Începe sesiunea în 2 săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate ne cerem scuze studenților și părinților. Din păcate suntem în situația în care ei se ceartă pe portofolii își împart funcțiile, iar acesta va fi o grevă în scoli împotriva politicii sociale a Guvernului nu va fi un protest împotriva conducerii universităților ai inspectoratelor școlare județene a direcțiilor de școli ci un protest împotriva unei politici proaste. Examenele dacă vor fi în acea perioadă în care facem grevă nu se vor susține. Le vom reprograma”, a declarat și Anton Hadăr, președintele sindicatului Alma Mater.
Ultima grevă generală a avut loc în 2005, fiind una dintre cele mai mari după Revoluție. Atunci greva a ținut mai bine de trei săptămâni, după ce cursurile au fost reluate elevii au avut de recuperat zeci de ore care s-au făcut în weekend.